piektdiena, 2014. gada 17. janvāris

Piecgraudu maize

 



  Labrīt no rīta skan daudz mīlīgāk un možāk, ja deguns jau pirms tam ir pasacījis priekšā, ka brokastīs ir svaigi cepta, silta maizīte.
     Maizes krāsniņa mūsmājās ir palaista atvaļinājumā, bet tagad čakli strādā cepeškrāsns. Tad, nu mēģinu jaunas un jaunas receptes. Šī pie manis nonāca pavisam nejauši- izlasīju uz "Rīgas Dzirnavnieka" 5-graudu pārslu pakas. Rokas prasīties prasījās izmēģināt un, jau uzreiz, saku lielumlielo paldies man nezināmajai mammai Mārai no Rīgas, kas ir šīs receptes autore. Mums garšo!
   

Šī ir oriģinālrecepte, pēc kuras vadījos pirmajā cepšanas reizē:

    1 glāze "Herkuless" 5-graudu pārslas
    2 ēdamkarotes kviešu klijas
   450 gr "Hercoga " kviešu milti
    1 paciņa sausā rauga
    3 ēdamkarotes skābā krējuma
    1 ēdamkarote sāls
    1 ēdamkarote cukura
    350 ml ūdens

   Sausās sastāvdaļas ieber bļodā, samaisa, pievieno krējumu un ūdeni, kārtīgi sajauc, liek siltā vietā uzrūgt aptuveni 30 min. Liek cepamajā veidnē, kas ietaukota un izkaisīta ar miltiem. Cepškrāsni ieslēdz uz 200 grādiem un liek iekšā uzreiz- vēl aukstā ! Cep aptuveni 45 minūtes.

   Manu ēdāju secinājumi un uzlabojumi pēc mūsu gaumes:


  • sāls mūsu garšai ir stipri par daudz, mēs ņemam 1 tējkaroti
  • der jebkuri kviešu milti un jebkuras 5-un 4-graudu pārslas
  • var lietot arī krējuma izstrādājumu- garšas kvalitāte nemainās
  • kviešu klijas nelietojam, jo zinam to, cik daudz indes un pesticīdus izmanto lauksaimnieki graudu audzēšanā un nogatavināšanā ( te laikam būtu jārunā pilnīgi atsevišķi par bēdīgi slaveno "Roundup" preparātu, bet...) , tamdēļ vienkārši pievienoju vairāk izvēlētas pārslas.

BET !
Šai maizītei ir viens ļoti būtisks trūkums- 
ļoti ātri beidzas, tamdēļ jau labu laiku to cepu dubultporcijā! 


Lai arī Tev labi garšo!  
 Smaržīgu un gardu dienu vēlot, Anna 

4 komentāri:

  1. Paldies Tev par recepti! Es eju uz virtuvi cept. Nopietni!

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par recepti!Es vēl esmu pārliecinājusies ka, ja sauso raugu aizstāj ar parasto, ir vēl labāk!Jauku dienu!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Zini, man ir tā- parastais raugs tādām plānveida cepšanām, bet sausais tādām "gribu fiksi"...kaut kā man tā iegājies.

      Dzēst