pirmdiena, 2013. gada 17. jūnijs

Rotaļāšanās harmonijai un priekam - dubļi

     To, ka smiltis sajaucās ar dubļiem un tad tik sākas jautrākās spēles un rotaļas, tas man labi ir iegūlies atmiņā.  To, ka sausas un birstošas smiltis var lietot matu mazgāšānai pa bērnu modei, to es arī atceros labi jo labi...atceros gan arī mammas seju tajā brīdī, kad viņa ieraudzīja savu drostaliņu gāžam savos matos spainīti ar smiltīm, jo es mazgāju matus, mammīt :D
    
    Nu, jā...es tāds dabas bērns, tāda citāda, kā nesen dzirdēju cilvēkus sakām. Bet man ir labi tādai būt. Un saviem bērniem arī ļauju tādiem augt...


      Tajā brīdī, kad smiltis tiek sajauktas ar ūdeni, veidojas dubļi. Dubļi vairākos  alternetīvās pedagoģijas virzienos tiek izcelti, kā izcils rotaļu materiāls, kas tikai un vienīgi pozitīvi ietekmē mazuļa attīstību.
    2013. gada jūnija "Mans Mazais" nummurā ir ļoti jauks raksts par bērnu rotaļlaukumu un  par dubļu, kā rotaļmateriāla, nozīmi mazuļa attīstībā.  Šoreiz citēšu raksta autori Ivetu Sondori:

          Dubļiem ir liela nozīme sīkās motorikas un taustes attīstībā, tas ir arī ļoti radošs materiāls, kas ļauj pēc sirds patikas izpausties visu vecumu bērniem. Jaucot smiltis ar ūdeni, bērns apgūst dabas zinības, matemātiku un fiziku. Starp citu, pētījumos pierādīts, ka, rotaļājoties dubļos, smadzenēs izdalās vielas, kas  uzlabo bērna atmiņu un koncentrēšanās spējas. Turklāt spēles dubļos sniedz neatsveramu emocionālo pieredzi, jo tā ir rotaļa, kas ļauj uz kādu brīdi atslēgties no ierobežojumiem un noteikumiem.  Pozitīvajām sajūtām ir arī zinātnisks skaidrojums, jo izpētīt, ka dubļi satur īpašu baktēriju Mycobacterium vaccae kas dod pozitīvas enerģijas pieplūdumu.  Šī pati baktērija stiprina arī cilvēka imunitāti. 











 Nomazgāti un pārģerbti, bet atkal jau ne tīri, mani mīlulīši tiesā savu launadziņu...tā pavisam vienkārši un dabīgi...
 Par palīgiem dārza darbos un ūdens lietās kādu citu reizi! 


5 komentāri: