sestdiena, 2013. gada 22. jūnijs

Saulgriežu spēks



    Saulgriežu laiks ir tik unikāls , cik unikālu  mēs to katrs jūtam  un apzinamies sevī. Daudz ir dzirdēts un uzklausīts, bet tikai tās pašas vienkāršākās un sirdij tuvākās lietas iegulstas cilvēka apziņā un sirdī, lai tur paliktu un dzīvotu.
    Kāda man zināma, sirdsgudra sieviete ( Paldies, Tev, Ilze) teica tā-

   Šajās trijās dienās- 21., 22., 23.- celies ar sauli un godini sauli. Ik rītu iedomājies savus mīļos ietītus baltā mīlestības gaismā. Vakarā pasakies par to, kas Tev tiek dots!


Savukārt S. Krišmane iesaka skaitīt saules dainas:

Šorīt agri celdamās
Trīs vārdiņus vien sacīju
Dievs, Laimiņa, mīļā Māra
Nāciet man palīgā






Izbaudīsim šo jauko un svētīgo laiku un atcerēsimies arī pateikt paldies šājā enerģētiski tik spēcīgajā laikā! 

Paldies arī Tev, ka atnāci ciemos un atvēlēji man savu laiku! 

Mans rožu prieks :)

   Ziema bija gara, ar rozēm draudzētis vēl tikai mācos, bet tās mani laikam  ir pieņēmušas. Šogad zied krāšņi un bagātīgi. 

Lūko nu, kas manās dobēs krāšņojas! 















Rozes šogad joprojām (22. jūnijs) nav miglotas pret kukaiņiem;  nešpetnuļi ir, bet ne tik daudz, lai lietotu ķīmiskus briesmoņus. Mēģināšu izturēt tik ilgi, cik vien varēs :( 
Vienu reizi agrā pavasarī mēslotas ar slāpekļa pilnmēslojumu. Ikdienā laistītas netiek. 



P.s. Ja vēlies baudīt patiesu rožu prieku un skaistumu, tad 29. jūnijā dodies uz Rundāles pils dārza svētkiem. Pilnīgu info vari atrast  www.rundale.net

otrdiena, 2013. gada 18. jūnijs

Ziņa man pašai...par dārzu.

      Būšu priecīga, ja ievietotās bildes Tev arī ļaus priecāties par vasaras spēku un skaistumu, bet ieraksts šoreiz vairāk atzīmējums sev, kā manam dārzam klājas 2013. gada jūnija sākumā. Foto tapuši 8. jūnijā.


Iekšpagalma dobe, vasaras dālijas jau zied, pārziemoja labi.


Jāpārstāda...


Jaunā parka roze, zied pilnos ziedos.

"FlamenTanze" tika pie jauna statīvā,
abi stādi gatavi ziedēšanai.











Ups, lieldīķēns plūdos iebrucis,
nosusināts un gaida rekonstrukciju  :(

Mazais dīķēns :)  priecē.



Piemājas siltumnīca. Tomāti un gurķi izstādīti 23. aprīlī,
1. gurķītis -2. jūnijs,
1. tomātiņš- 14. jūnijs.

Stādi iestādīti 26.aprīlī,
siltumbūdiņas izejmateriāls- savu laiku nokalpojušie logu rāmji. 




pirmdiena, 2013. gada 17. jūnijs

Rotaļāšanās harmonijai un priekam - dubļi

     To, ka smiltis sajaucās ar dubļiem un tad tik sākas jautrākās spēles un rotaļas, tas man labi ir iegūlies atmiņā.  To, ka sausas un birstošas smiltis var lietot matu mazgāšānai pa bērnu modei, to es arī atceros labi jo labi...atceros gan arī mammas seju tajā brīdī, kad viņa ieraudzīja savu drostaliņu gāžam savos matos spainīti ar smiltīm, jo es mazgāju matus, mammīt :D
    
    Nu, jā...es tāds dabas bērns, tāda citāda, kā nesen dzirdēju cilvēkus sakām. Bet man ir labi tādai būt. Un saviem bērniem arī ļauju tādiem augt...


      Tajā brīdī, kad smiltis tiek sajauktas ar ūdeni, veidojas dubļi. Dubļi vairākos  alternetīvās pedagoģijas virzienos tiek izcelti, kā izcils rotaļu materiāls, kas tikai un vienīgi pozitīvi ietekmē mazuļa attīstību.
    2013. gada jūnija "Mans Mazais" nummurā ir ļoti jauks raksts par bērnu rotaļlaukumu un  par dubļu, kā rotaļmateriāla, nozīmi mazuļa attīstībā.  Šoreiz citēšu raksta autori Ivetu Sondori:

          Dubļiem ir liela nozīme sīkās motorikas un taustes attīstībā, tas ir arī ļoti radošs materiāls, kas ļauj pēc sirds patikas izpausties visu vecumu bērniem. Jaucot smiltis ar ūdeni, bērns apgūst dabas zinības, matemātiku un fiziku. Starp citu, pētījumos pierādīts, ka, rotaļājoties dubļos, smadzenēs izdalās vielas, kas  uzlabo bērna atmiņu un koncentrēšanās spējas. Turklāt spēles dubļos sniedz neatsveramu emocionālo pieredzi, jo tā ir rotaļa, kas ļauj uz kādu brīdi atslēgties no ierobežojumiem un noteikumiem.  Pozitīvajām sajūtām ir arī zinātnisks skaidrojums, jo izpētīt, ka dubļi satur īpašu baktēriju Mycobacterium vaccae kas dod pozitīvas enerģijas pieplūdumu.  Šī pati baktērija stiprina arī cilvēka imunitāti. 











 Nomazgāti un pārģerbti, bet atkal jau ne tīri, mani mīlulīši tiesā savu launadziņu...tā pavisam vienkārši un dabīgi...
 Par palīgiem dārza darbos un ūdens lietās kādu citu reizi! 


ceturtdiena, 2013. gada 6. jūnijs

Labie vārdi jūnijam.



No kā sastāv Laime?
No sajūtas, ka esi drošībā, no tuvuma, no kopīgā, no atbalsta, iedvesmas, idejām, iztēles, izaicinājumiem, mērķiem. Un šis saraksts nekādā ziņā nav pilnīgs.
( Daniels Glatauers)

trešdiena, 2013. gada 5. jūnijs

Musturdeķis...savādāks...par naudu...

   Tu jau zini, cik ļoti man patīk tamborēt, cik ļoti aizrautīgi darinu musturdeķus, bet to, ka pienāks tāda diena, kad man kāds tādu palūgs izgatavot apmaiņā pret naudiņu, tas gan man pat prātā nebija ienācis, lai gan ļoti, ļoti uz to cerēju...
   17. aprīlī saņēmu pasūtījuma noteikumus, 18. aprīlī ķēros pie darba. Un tā, starp tomātu stādiem, puķu dobēm, novada svētkiem un Gaspažiņas dzimšanas dienu tapa DEĶIS.
 





   Liels paldies Ausmai, kas uzticēja man šo skaisto, mīļo un atbildīgo darbu- darināt deķi viņas meitiņai. Man ir paties prieks, ka gala rezultāts apmierina. Arī pašai paveiktais ir patīkams. Un prieks par sevi, ka iemācījos arī jaunus, krāšņus kvadrātu darināšanas veidus.

Kvadrātiņš ar ķeltu mezglu

Tā sauktais maģiskais kvadrāts

Bez man zināma nosaukuma, bet smukpuķite vidu :)

    Darināšanas ātrums bija diezgan liels, kādā brīdī likās, ka ilgi negribēšu neko darīt, bet jau nākamajā dienā pēc pabeigšanas staigāju pa māju un domāju, ko lai tādu uztamborē... :)